Pohjois-Amerikan oriiden "ranking-lista"

MAS 18.11.2015 14:07

Alla annan oman ”ranking”-listani Pohjois-Amerikan siitosoriista. Samalla pyrin luonnehtimaan kyseisten oriiden vahvuuksia, heikkouksia ja tulevaisuuden näkymiä. Oriit, joiden varsat eivät vielä ole kilpailuiässä eivät ole kommentoitavina. Samoin en kommentoi jo alueelta poistuneita oriita.

1. Muscle Hill

Jos vuonna 2015 haluaa ravurin, joka voi rikkoa maailmanennätyksiä ja osoittaa poikkeuksellista kapasiteettiä, on pakko ostaa Muscle Hillin jälkeläinen. Vauhti ja jakso ovat vain selkeästi kaikkia muita oriita edellä.

Muscle Hillillä on luonnollisesti myös heikkoutensa: Varsat ovat harvoin huippuja rakenteeltaan. Varsinkin eri suuntiin vinoja niveliä sekä sivuttaissiirtymiä on paljon. Kasvattajan täytyykin olla taitava Muscle Hillin varsaa kasvattaessaan.


Vahvuuksia onkin sitten paljon: Erityisesti syvä runko ja harvinaiset iso säkä tuovat varsoihin poikkeuksellisen moottorin.


Runko ei ole melkein milloinkaan raskas, jolloin askel ei väsytä. Pitkät vuohiset tuovat raviin poikkeuksellista joustavuutta. Lyhyet sääret niin etu- kuin takajalassakin lisäävät ravin voimaa.

Monet Muscle Hillin varsat ovat lisäksi etukorkeita: säkä on muutaman sentin lautasta korkeammalla. Tämä näyttääkin olevan uusi trendi huippuhevosten kohdalla: moni poikkeusyksilö on juuri etukorkea, ja takakorkeiden hevosten osuus huipuista alkaa olla mitätön. Takakorkeus pitääkin laskea rakennevirheeksi hevosessa kaikissa ikäluokissa. Huippuhevonen nykyään kasvaa tasaisesti edestä ja takaa. Muuten kovan treenin kestäminen on vaikeaa

Muscle Hill siirtyi astumaan Pennsylvaniaan, mikä tulee parantamaan tammakannan tasoa ja lisäämään jälkeläisten ansioita. Oriin saama tammakanta tuskin kuitenkaan nousee Hanover oriiden tasolle

 

2. Cantab Hall

Cantab on oikeastaan ainoa ori, joka pystyy edes jotenkin haastamaan Muscle Hillin absoluuttisten huippujen tuottajana. Niin oriit, kuin tammatkin menestyvät. Cantab Hall tuottaa myös erittäin laajaa tasoa, joten kyseessä on kiistatta yksi parhaista oriista.


Cantab Hallillakin on puutteensa: joskus liiankin pitkät ja vennot vuohiset ovat yksi. Toinen on usein liian ylös/alas suuntautuvat lyhyehkö etujalan askel. Askelpituus kun on huippuravurille ehdottoman tärkeää.


Cantab Hallilla on aina ollut hyvä sperma, mutta viime kesänä kantavuusluvut eivät olleet aikaisempien vuosien tasolla. Toivottavasti ensi kesä on parempi Hanover Shoe Farmsin ykkösoriille.

Pennsylvania on kovasti kilpailtu, mutta palkintoja jaetaan enemmän, kuin missään muualla. Cantab Hall pysy huippuoriina vielä pitkään.

 

3.  Kadabra

Kanadan kuningas on aina ollut huippuperiyttäjä. Orin maksu On Kanadan kasvattajille hiukan korkea, mikä on laskenut astutusten määrää. Tämä näyttää kuitenkin olleen ennemminkin etu, koska varsojen määrä ei laske yhtä paljoa.

Kadabra tuottaa nopeita ja hyväpäisiä ravureita. Valitettavan harva ilmoitetaan suurimpiin kisoihin Kanadan ulkopuolelle, koska Ontariossakin löytyy rahakkaita kisoja pienillä kuluilla.


Kadabran heikkous on usein periytyvä lyhyt ja raskas runko. Siihen liittyy usein myös iso pää. Myös jälkeläisten selkeä heterogeenisyys pistää silmään: on hienoja, kevyitä varsoja; on kylmäverimäisiä rumia ja raskaita varsoja ja on kaikkea siltä väliltä. Suurin rakenteellinen plussa on poikkeuksellisen lyhyt ja paksu takasääri, mikä tuottaa yhdessä pitkän ja luisun lautasen kanssa valtavan takajalan liikkeen ja nopean ravurin.
 

Kadabran asema Ontarion ja Kanadan ykkösenä on jo kiveen hakattu. Haastajan tulisi olla todella hyvä uhatakseen Kadabran reviiriä.

 

4. Explosive Matter

Harva odotti Cantab Hallin pojalta huipputuloksia. Ori astui toisen luokan tammoja Hanoverillä, mutta hyvä periyttäjä sai silti aikaan tuloksia. Jos Explosive Matter olisi syntynyt johonkin toiseen ikäluokkaan eikä se olisi joutunut ylivoimaisen Muscle Hillin mankeloimaksi, olisi orin siitosuran alku

ollut helpompi. Uskoiin Explosive Matterin olleen vähintään Donato Hanoverin tasoinen radoilla. Mutta Donato Hanover aloitti siitoksessa supertähtenä astuen huipputammoja ja Explosive Matter joutui tyytymään siihen mitä jäi jäljelle.


Explosive Matter jättää hyvärakenteisia varsoja. Miinuksena usein puuttuva syvyys ja liian pieni säkä. On kuitenkin aiheellista kysyä: johtuuko tämä astutetuista tammoista vai oriista itsestään?

Oriit päätyvät usein ruuniksi, ja kivesongelmista vihjaillaan.


Vuonna 2015 Explosive Matterille syntyi ensimmäistä kertaa ikäluokka paremmista tammoista. Monen mielestä Explosive Matter nousee tammojen tason nousun myötä jopa haastamaan Cantab Hallia Hanover Shoen Farmsin ykkösoriin tittelistä.

 

5. Donato Hanover

Donato astui usean vuoden ajan maailman tasokkaimmat tammat. Ori nauttiikin juuri nyt tilastoissa uransa suurimmista menestyksistä. Samaan aikaan kuitenkin varsojen hinnat laskevat ja osuuksien hinta sukeltaa.


Donato Hanoverilla on kiistatta kyky jättää huippuhevosia, mutta yksikään ei vielä ole noussut supertähdeksi. Orivarsat eivät ole tammavarsojen veroisia. Lisäksi Donato Hanoverin selkeästi periyttämät rakennevirheet huomataan yhä yleisemmin. Raskas runko, pitkä selkä ja lyhyet vuohiset sekä se pahin: leveä rinta aiheuttavat raviongelmia Donaton varsoille kaarteissa.

 

Donato Hanoverissa on myöskin paljon positiivista, mutta kilpailu on kovaa ja juuri nyt Donato on menettämässä suurinta valttiaan: maailman parhaita tammoja. Tammojen siirtyminen Donatolta erityisesti Explosive Matterille ennustaakin sinänsä hyvän periyttäjän uran laskusuntaa.

 

6.  Conway Hall

Oikeastaan kaikki on puhunut Conwayta vastaan jo useamman vuoden ajan. Oriilla ei ole tukenaan siittolan huipputammoja, suurimmat siittolat kuten Hanover eivät astuta Conwayllä tammaakaan johtuen henkilösuhteista. Sijoituspaikka New Yorkissa ei siirtosperman kiellon takia tuo muutenkaan liikaa huipputammoja haaremiin. Lisäksi pieni ori on harvoin suosittu. Vastoin kaikkia odotuksia Conway Hall kuitenkin vain parantaa tuloksiaan. Ori loistaa niin isänä, emänisänä kuin isänisänäkin.

On jo pitkään tiedetty, että Conway Hall periyttää hieno kilpailupäätään ja luonnettaan voimakkaasti. Conway elääkin voimakkaasti kultaisen päänsä ansiosta. Rakenteellisesti Conwayn varsoissa on vikoja: lyhyet jalat, pieni koko, huono säkä, lyhyet ja pystyt vuohiset sekä pitkä selkä. Mutta jotenkin Conway Hall korvaa tämän kaiken periyttämällä hienoa ravia ja kultaista juoksupäätä. Edes keskinkertainen tammakanta ei Conwaytä haittaa.

 

7.  Yankee Glide

Ori on jo vanha, mutta jättää edelleen hyviä varsoja keskinkertaisista tammoista. Ei voi kuin ihailla vanhan mestarin kykyä pitää puolensa kivikovassa kilpailussa Pennsylvaniassa.


Yankee Glide jättää hienoja varsoja, joissa miinuksina voidaan pitää usein vinoa toista etujalkaa ja säännöllisti ilmestyviä pieniä varsoja.


Yankee Glide on hyvä ori uransa loppuun asti.

 

8. Andover Hall

Ori on edelleen upea näky: iso, kevyt, urheilullinen. Myös kyky tuottaa huippuhevosia on edelleen jäljellä. Kuitenkin oriin astutusmäärät USA:ssa ovat olleet suhteellisen alhaisia jo 3-4 kauden ajan.

Myös todellinen huippuhevonen on jäänyt puuttuman Donato Hanoverin jälkeen. Edes loistava Nuncio ei ollut kuin ikäluokkansa kolmanneksi paras ori. Nunciolla oli kyllä huonoa tuuria sen joutuessa poikkeuksellisen kovaan ikäluokkaan.


Andover Hallia ei myöskään ole syndikoitu, mikä laskee sen astutusmääriä nyt vanhempana.

Pienten varsamäärien takia Andover Hall tulee tippumaan orirankingissa tulevina vuosina USA:ssa. Vain uusi supertähti tyyliin Donato Hanover voi Andoverin huipulle palauttaa.
 

Rakenteellisesti Andoverin periyttämiä heikkouksia ovat raskas runko, lyhyt, pysty vuohinen, suora lautanen ja ruma pää.

 

9.       Credit Winner

New Yorkin pitkäaikainen hallitsija on nyt joutunut luovuttamaan ikuiselta näyttäneen asemansa Conway Hallille. Uutta huippuhevosta ei ole tullut muutamaan vuoteen, eikä suurimpien kilpailujen ajaminen mailin radalla oikein sovi lyhyemmillä radoilla viihtyville Credit Winneriläisille.


Credit Winner, kuten kaikki edellä mainitut oriitkin, on kuitenkin hyvä siitosori. Kilpailu vain on kovaa ja parhaille paikoille pitää esittää parempia tuloksia.


Credit Winnerin periyttämiä heikkouksia ovat sapelijalat, supistuneet etusääret, pitkä selkä, suora lautanen ja lyhyt lautanen.

Ensi vuosi näyttää pystyykö Credit Winner uudellen nousemaan Grand Circuit tasolle, vai onko oriin uran loppu Sire Stakes tasoa.

 

10.   Muscles Yankee

Muscles on näin alhaalla vain ikänsä ja sperman ladun takia. Ori on yksi parhaista, mutta kovin pienet jälkeläismäärät eivät anna mahdollisuutta enempään.

 

11.   Muscle Mass

Tavallisilla tammoilla tuloksensa tehnyt Muscle Mass on hyvä periyttäjä. Kentuckianalla ei ole mahdollisuutta tukea oritta paremmilla tammoilla, joten nousu ylemmäksi on vaikeaa. Ori on kuitenkin selkeästi positiivinen periyttäjä ja ansaitsisi parempaa.

 

12.   Broadway Hall

Ori on koko uransa kärsinyt sijoituspaikasta pienellä farmille sekä syndikoimattomuudesta. Sinänsä hyvä ori on valitettavasti saanut vajavaisen mahdollisuuden.


Siirto Ohioon tuli kovin myöhään, eikä todennäköisesti riitä nostamaan Broadway Hallia TOP10 sijoille…. Vaikka ori kyllä ansaitsisi parempaa.

 

13.   RC Royalty

Tämän oriin ura kärsii monesta ongelmasta. Hyvä periyttäjä sai hyvien näyttöjen jälkeen viimein enemmän ja parempia tammoja, mutta niistä kovin iso osa jäi tyhjiksi. Nyt suuret kasvattajat eivät lähetä parhaita tammojaan New Yorkiin tyhjän vuoden pelossa.   


Ori on hyvä, mutta huonot kantavuusluvut taitavat estää nousun.

 

14.   Majestic Son

Oriin varsamäärät ovat pieniä, mutta valmentajat ostavat varsoja hyvillä hinnoilla, koska varsat ansaitsevat rahaa. Mainettaan paljon parempi ori!

 

15.   Deweycheatumnhowe

Deweystä moni odotti paljon. Ori sai hyvät tammat ja isot ikäluokat. Valitettavasti tulokset ovat keskinkertaisia.

 

16.   Muscle Massive

Ori yritti  läpilyöntiä Hanoverilta Explosive Matterin tavoin tasottomilla tammoilla. Tulokset eivät ole riittäviä, joten ura USA:ssa alkaa olla paketissa

 

17.   Crazed

Hambokakkonen on tänä vuonna paikannut mainettaan muutamalla erinomaisella jälkeläisellä. Ei yhtään kehno ori, mutta rima vain näyttäisi olevan liian korkealla.

18.   Triumphant Caviar

Aloitus Ohiossa 2-vuotiaissa oli hyvää luokaa. Jos varsat kehittyvät 3-vuotiaina, niin oriista kuullaan vielä. Ainakin Sire Stakes tasolla.


19.   Manofmanymissions

Ensimmäiset 2-vuotiaat eivät ansainneet odotetusti rahaa Kadabran jälkeläisiä vastaan Ontariossa. Varsat kuitenkin kirivät aina kovaa, joten on ihan liian aikaista tuomita oritta vielä. Ainakin varsoilla on hyvä pää.

 

20.   Here Comes Herbie

Donato Hanoverin veli on aina ollut hyvä ravinopeuden periyttäjä. Jopa veljeään parempi! Mutta kehno sperma on vienyt mahdollisuudet läpimurtoon. Nyt ori muuttaa New Yorkiin Amisheilta Indianasta. Tammoja tuskin astutetaan suurta määrää, mutta ori saa varmasti hyviä tammoja.

Here Comes Herbie on markkinoiden jokeri: se pystyy jättämään tähden, kunhan saa tamman kantavaksi.

 

21.   Swan For All

Pärjää Indianassa kohtuullisesti ja saa paljon tammoja. Pysyy kuitenkin paikallisena suuruutena.

 

22.   Lucky Chucky

Ei ole täyttänyt suuria odotuksia. Ura USA:sa on kovassa vastatuulessa.

 

23.   Angus Hall

Ikä tekee tehtävänsä. Angus toimii viimeiset vuotensa pienemmässä mittakaavassa Ontariossa. Hyvä ori aikanaan.

 

24.   Cash Hall

Ihan hyvä Sire Stakes ori. Ei kuitenkaan koskaan saanut aikaan tuloksia huipputasolla