Pohjois-Amerikan oriiden "rankinglista"

MAS 18.9.2016 14:51

Jenkkien suuret huutokaupat ovat edessä ja on siis aika tehdä oriiden tasosta ja tulevista hinnoista arvio. Oriit hintaennusteen mukaan kalleimmasta halvimpaan.

Varteenotettavia uusia oriita ei ole markkinoilla ennen ensi kautta, jolloin Trixton ja Father Patrick ottavat takuuvarmasti paikat lähellä kärkeä. EL Titan ja Royalty For Life aloittavat myös. Vain My MVP aloittelee Ohiossa. Wishing Stonella on pieni ikäluokka New Jerseyssä.


1. Muscle Hill

Ori on hallinnut USA:n suurkilpailuja häikäisevän ylivoimaisesti. Vaikka varsojen rakenne ei usein ole huippuluokkaa, niin kapasiteetti takaa huippuhinnat ja menestyksen. Jokainen kallista varsaa etsivä pyrkin ensin ostamaan Muscle Hilliläisen ja vasta sitten katsastaa muita jos rahat eivät riitä. Orivarsat ovat tammoja paremmassa maineessa.

2. Cantab Hall

Cantab Hall on Muscle Hillin ainoa edes jotenkin varteenotettava haastaja. Cantab jättää edelleen tähtiä ja tasoakin, joten hinnat pysyvät hyvinä. Ensi kevät näyttää, miten ori palautui alkukesän leikkauksestaan.

3. Kadabra

Kanadan kuningas pitää pintansa. Ori on kiistatta oikein hyvä periyttäjä. Varsoista tammat alkavat olla oriita halutumpia, koska ovat kevyempiä.

Kolmen koviman jälken tulee selkeä tiputus odotuksissa. Keskiryhmä on tasainen ja siinä on monta oritta.

4. Donato Hanover

Donato pitää paikkansa näinkin korkealla vain astumansa huipputammakannan ansiosta. Oriin maine on nopeassa laskussa, ja se ei tulevaisuudessa enää saa kaikista oriista parhaita tammoja. Suurin pettymys on orivarsojen heikko menestys; pelkillä tammavarsoilla Donato olisi parempi siitosori.

5. Credit Winner

New Yorkin kuningas on tippunut paljon huippuajoistaan. Credit Winneriläiset ovat edelleen hyviä New Yorkin puolen mailin radoilla, mutta pidemmillä radoilla menestys on rajoittunutta. Lisäksi orivarsat ovat paljon tammoja parempia.

6. Chapter Seven

Ori sai loistavan vastaanoton ensimmäisellä ikäluokallaan viime vuonna. Varsat ovat kuitenkin olleet pikku vaikeuksissa New Yorkin vaikeilla puolen mailin radoilla, joten hinnat laskevat viime vuodesta. Pitää kuitenkin huomioida, että varsat ovat heti parempia kun siirrytään moderneille parempikaarteisille radoille. Mailin radat sopivat erinomaisesti, mutta niitähän ei New Yorkissa ole. Minun Hambosuosikkini 2017 on Esa Lahtisen kasvatti Chapter Sevenistä: Wallner

7. Explosive Matter

Tässä on hyvä periyttäjä. Nykyiset tulokset ovat erinomaisia kun niitä verrataan Explosive Matterin saamiin toisen luokan tammoihin. Nyt ori saa parempia tammoja ja se tulee nousemaan kärkipäähän. 2016 myytävien varsojen emät ovat kuitenkin vielä pääosin luokattomia, joten hinnat eivät vielä vastaa oriin tasoa. Donato Hanoverin emillä Explosive Matter olisi jo nyt TOP4 ori.

8. Conway Hall

Conway Hall ylittää vuodesta toiseen itsensä. Vaikka oriin astumat tammat eivät ole huippuja, niin hyviä varsoja tulee jatkuvasti.

9. Andover Hall

Ori ei ole syndikoitu, ja näin ollen sen tammamäärä putoaa edelleen. Ori kuitenkin pystyy edellen jättämään huippuravurin vaikka jälki on epätasaista. Sijoituspaikka Hanoverilla ja Pennsylvaniassa pittä kuitenkin hinnat TOP10 listalla.

10. Triumphant Caviar

Erinomaisesti aloittanut ori, joka ei todellakaan juhli huipputammoilla Ohiossa. Varsat menevät hyvin ja ovat hienoja. Hinnatkin nousevat huolimatta sijoitusosavatiosta ja huonoista tammoista. Tämä ori voisi tosiaan olla kärkiviisikossa jos saisi mahdollisuuksia. Tosin sperman laatu ei anna yksikiveksiselle oriille mahdollisuuksia suuriin ikäluokkiin.

11. Yankee Glide

Vanha mestari alkaa lähetä siitosuran loppua.  Sperman laatu romahti keväällä, ja kantavia tammoja ei sen jälkeen tullut montaa. Huipputammoja Yankee Glide saa vähän ja monet parhaista varsoista tuodaan Eurooppaan.

12. Muscles Yankee

Ikä painaa 2000-luvun parasta oritta. Varsoja on vähän ja ne ovat tavallisista tammoista.

13. Muscle Mass

Erittäin hyvä ori, joka ei saa sijoituspaikan takia mitään ilmaiseksi. Kykyjä olisi ihan huipun lähelle, mutta mistä saisi huipputammoja ja paljon?

14. Broadway Hall

Hyvä periyttäjä, joka ei saanut pikkufarmilla syndikoimattomana mahdollisuutta. Pieni ikäluokka pääosin keskinkertaisista tammoista ei auta hyvääkään periytäjää.

15. Dejarmbro

Ori aloitti viime vuonna Ohiossa yli 100 varsan ikäluokalla ja on tehnyt hyväksyttävää jälkeä. Nytkin myydään iso nippu varsoja Ohioon hyvistä tammoista. Mutta monin pitää Triumphant Caviaria parempana periyttäjänä.

16. Deweycheatumnhowe

Supertähtenä aloitettu siitosura ei vastaa odotuksia, mutta ei Dewey ihan kehno ole. New Yorkin varsoista saa aina kohtuuhinnan.

17. Manofmanymissions

Varsat eivät ole huonoja. Ne jaksavat ja yrittävät, mutta keskinkertainen tammakanta ei anna mahdollisuksis korkeampaa keskihintaan. Tässä voisi olla ok ori Eurooppaan tulevaisuudessa. Manofmanymissionin varsat menevät hyvin pidemmänkin matkan; Euroopassa on helpompi pysyä terveenä eikä tarvitse kilpailla 2-vuotiaana.

18. RC Royalty

Suurten lupausten ori, joka menetti mahdollisuutensa kun ei saanut tammoja kantaviksi riittävällä prosentilla. Varsat ovat lahjakkaita, mutta niitä on vähän kun suuret kasvattajat eivät astuta pelätessää tamman jäävän tyhjäksi. Vahinko. Ori olisi hyvä.

19. Muscle Massive

Sai hyvän mahdollisuuden Hanoverilla, mutta ei pystynyt sitä käyttämään. Hinnat pysyvät kohtuullisina koska Pennsylvaniassa kohtuullinenkin ravuri tienaa hyvin.

20. Lucky Chucky

Viime vuosien pahimpia floppeja. Hyvät tammat ja paljon tammoja oikeissa osavaltioissa. Tulokset vain puuttuvat muutamaa väläystä lukuunottamatta.

21. Crazed

Crazed on ihan kohtuullinen ori ja se on saanut mahdollisuuden parhaissa osavaltioissa. Huiput ovat vain selvästi parempia.

22. Angus Hall

Ikä painaa ja hyvät tammat astutetaan muilla oriila. Angus Hall on ori joka kävi lähellä kärkeä, mutta joka ei ihan riittänyt huipuille joten ihmiset unohtivat sen.

Lisäksi Pohjois-Amerikassa on paljon paikallisiksi jääviä ihan kelvollisia oriita tyyliin Swan For All, Cash Hall jne. Lisäksi pitää mainita Here Comes Herbie, jonka ura jäi vaiheeseen huonon spermalaadun takia. Here Comes Herbie olisi varmasti kärkipään ori, jos se saisi tammat kantaviksi.

Lisäksi ihan kelvollinen Majestic Son myytiin Australiaan.