Hevosten taso Suomessa ja suomalaisten omistuksessa korkeampi kuin milloinkaan!

MAS 13.7.2017 10:17

Nyt on hienoa olla suomalainen ja ravimies! Oikeastaan kaikilla mittareilla hevoset ovat parempia kuin koskaan minun aikanani.

Kotimaan avoimissa sarjoissa on toista kymmentä erittäin tasokasta suomessa syntynyttä ravuri! Näiden lisäksi meillä kilpailee toinen mokoma entistä nopeampia tuontihevosia. Sitten 90-luvun Suomessa ei ole ollut myös kansainvälisin lähtöihin kelpaavia läminveriravureita kuin satunnaisesti. Mutta nyt noita löytyy useita!

Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut ulkomailla kilpailevien suomalaisomistuksessa olevien hevosten tasossa! Ruotsissa kilpailee aina muutama hyväkin hevonen, mutta USA:ssa on nyt kolme oman 3-vuotis ikäluokkansa tähtiin kuuluva hevosta: Long Tom, Sortie ja Cool Cates. Jokainen näistä on potentiaalinen The Hambletonianin tai Hambletonian Oaksin finalisti!. Eikä vain finalisti, vaan mehdollinen finalisti! Jopa Hambon suurimmalla suosikilla on suomalaisia vaikutteita, kun Walner on Esa Lahtisen kasvatti.

Aivan yhtä ilahduttavaa on Suomenhevosten avoimen sarjan tason valtava nousu! Tänä päivänä 5-6 parasta Suomenhevosta ovat kaikki niin hyviä, että mikä tahansa niistä olisi ollut rodun suvereeni hallitsija milloin tahansa 2000-luvulla. Välähdys, Polara, Costello, Jokivarren Kunkku ja Vitter ovat kaikki niin hyviä, että edellisten 15 vuoden aikaisilla tähdillä ei parhaassa kunnossaankaan olisi ollut niitä vastaan mitään jakoa! Ja uusia Tähen Toivomuksia ja Callexeja näyttää nousevat kohtia huippua koko ajan.

Saman aikaan Norjassa ja Ruotsissa kylmäveristen taso on aikaisempia vuosia matalampi, joten minun käsitykseni mukaan avoimen tason kaikki parhaat Kylmäveriset ovat nyt Suomessa! Olisikin hienoa nähdä aikaisempaa hiukan rohkeampia Suomenhevosten omistajia ja valmentajia. Avoimen sarja lähtöjä on tarjolla niin Ruotsissa kuin Norjassakin ja palkinnot ovat suuria. Olisiko jo aika useamman kotimaisen tähden lähteä kilpailemaan naapurimaihin ja hakea Kruunut Suomeen? Hevoset ovat riittävän hyviä; tarvitaan vain lisää uskallusta ja avarakatseisuutta.

Nuoret Suomenhevosemme eivät ainakaan vielä 2-5 vuoden iässä riitä Ruotsissa tai varsinkaan Norjassa, mutta kyllä niidenkin taso väkisinkin nousee lähivuosina.