Pohjois-Amerikan oriiden "rankinglista"

MAS 20.8.2017 21:21

Syksy lähestyy ja Pohjois-Amerikan huutokaupat tuovat markkinoille Maailman Parhaat ravurit. Tässä on minun näkemykseni tuon markkinan tulevista hinnoista. Orit olen laitanut siihen järjestykseen, missä uskon oriiden myytävien varsojen keskihinnan olevan. Mukana on taas kommentteja myös oriiden tasosta periyttäjinä ja tulevaisuudesta.

1. Muscle Hill

The one and only. Vaikka Muscle Hill jättäkin usein varsoihinsa rakennevikoja, niin hiukan huonompijalkaisetkin Musclehilliläiset ovat keskihinaltaan kalliimpia, kuin muut varsat. Nykyään on sanonta: jos haluat supertähden niin unohda muut oriit varsoineen ja osta Muscle Hillin varsa.

2. Father Patrick

Father Patrickin ensimmäinen ikäluokka ei ole suuri, koska ori kilpaili astutusten ohella. Tammojen laatu on hyvä, mutta ei ihan huippu; toisessa ikäluokassaan oriin tammat ovat parempia ja varsoja on enemmän. Kun nyt puhutaan keskihinnasta, niin pienempi myytävien määrä nostaa keskihintaa.

3. Trixton

Yksi parassukuisista ja kapasiteetiltaan kovimmista dedytanteista kautta aikojen. Iso ikäluokka hyvistä tammoista herättää mielenkiintoa Jenkeissä; he ostavat aina mieluummin uuden ja potentiaalisen oriin ensimmäisen ikäluokan varsan kuin hyvän vanhan oriin varsan (pl Muscle Hill, se suurin ja kaunein). Hintaa tosin laskee sijaintiosavaltio New Jersey, joka on ostajille vielä nyt kuin kirosana: huonot Sire Stakesit!

4. Cantab Hall

Cantab on oikeastaan ainoa ori, joka pääsee edes lähelle Muscle Hillin tuloksia. Hyvä ori kaikila mittareilla!Pystyy jättämään tähtiä!

5. Chapter Seven

Ori pystyy jättämään tähtiä! Walnerin maine nostaa kaikkien Chapter Sevenin varsojen hintoja. Samoin sijainti New Yorkissa, jossa Sire Stakesit ovat hyvällä tasolla olematta Pennsylvanian luokkaa. Tammakanta ei ole kovimpien kilpailjoiden tasolla, koska oriin spermaa ei saa siirtää osavaltion rajojen ulkopuolelle. Tämä vähentää huippukasvattajien intoa astuttaa Chapterillä.

Jos Chapter Seven astuisi Pennsylvaniassa, niin se olisi hyvin lähellä kakkossijaa tässä arviossa

6. Kadabra

Kanadan kuningas pitää aina vain pintansa! Erityisesti tammavarsat ovat haluttuja ja menestystä tulee myös Kanadan ulkopuolella

7. Credit Winner

Ori on hyvin syndikoitu, joten tammoja riittää aina vaan. Uudet oriit alkavat kuitenkin syödä Credit Winnerin suosiota vääjäämättä ja suosio hiipuu pikkuhiljaa vaikka tulokset ovat edelleen kelvollisia

8. Muscle Mass

Ori pärjää tammakantaan peilattuna oikein hyvin! 2-vuotiaissa Muscle Mass on jopa New Yorkin ykkönen ennen Credit Winneriä ja Chapter Seveniä! Tammakanta on aina ollut keskinkertainen, mutta oriin oma luokka on ostajille mieleen. Samoin hyvä rakenne, jota ori jättää tavallisemmillekin tammoille

9. Donato Hanover

Maailman kovimman syndikaatin omistama ori astuu joka vuosi huipputammat. Tulokset eivät kuitenkaan ole tammakannan tasoa, joten ostajat alkavat pettyä varsoihin. Hyvät emät ja sijainti Pennsylvaniassa takaavat kuitenkin keskihinnan kärkikympissä. Tammavarsat ovat paljon parempia, kuin raskaat ja leveärintaiset orivarsat. Donato sai maailman parhaat mahdollisuudet, mutta osoittautui pettymykseksi. Ei ole huono ori, mutta ei myöskään täyttänyt kovia odotuksia.

10. Explosive Matter

Ori aloitti Hanoverin täyteoriina ja astui ne tammat, mitkä eivät muille kelvanneet. Tulokset olivat hyviä. Syndikaatti on kuitenkin pikkukasvattajien luoma, joten ori ei ihme kyllä vieläkään saa ansaitsemiaan huipputammoja! Periytäjän Explosive Matter on TOP5 ori, mutta huonompi tammakanta laskee varsojen keskihintaa.

11. Andover Hall

Andover pystyy edelleen jättämään tähtiä! Mutta tulokset ovat kovin vaihtelevia ja huonompien varsojen osuus on kovin suuri. Myös oriin tammakanta alkaa heiketä, joten myös varsojen keskihinta ja astutusmäärät laskevat vuodesta toiseen. Kun ori on syndikoimaton, niin siityminen Eurooppaan voisi olla ainoa tie turvata tammat vanhoila päivillä?

12. Yankee Glide

Vanha huippuori lähestyy uransa päätöstä. Tammakanta on romahtanut ja terveys on vähentänyt pakostakin tammojen määrää. Yankee Glide pystyy edelleen jättämään niin tasoa, kuin tähtiäkin, mutta suurin osa emistä on niin tavallisia, että hinnat eivät nouse. Yksi parhaista oriista 2000-luvulla kuitenkin

13. Muscles Yankee

Vanha kuningas menetti myynnin kautta kotinsa ja samalla parhaat morsiamensa. Sperman laatu vei tammojen määrää edelleen alas. 2000-luvun kuningas on loistava ori, mutta jenkkien markkina ei anna armoa, ja kaikkien on väistyttävä nuorten tieltä.

14. Conway Hall

Yankee Gliden ja Muscles Yankeen kohtalo on myös Conway Hallin edessä. Uudet ja nuoret oriit kiinnostavat jenkkejä ja oikein hyväkin joutuu pikku hiljaa hiipumaan. Varsinkin Ruotsissa Conway Hall on pidetty: Elithingst arvio aikana jolloin edes Muscle Hill, Andover Hall, Donato Hanover jne eivät tuota saa kertoo paljon arvostuksesta.

15. Royalty For Life

Ensimmäiset varsat tulevat myyntin tänä vuonna. Kanadassa ostajat kuitenkin luottavat Suomalaisyen tavoin vanhoihin mestareihin, joten kovin korkeita hintoja tuskin nähdään

16. RC Royalty

Iso Credit Winnerin poika kärsii suuresti huonosta sperman laadusta. Hyvät tammat astutetaan muualla ja varsojen määrä pienenee. Jos sperma olisi hyvää, niin ori olsi top10 listalla.

17. Muscle Massive

2017 on ollut Muscle Massivelle edellisiä vuosia parempi. Hambovoittava alittaa kuitenkin odotukset reilusti, joten hinnatkin putoavat. Suvun kiinnostus kohdistuu parempaan veljeen: Muscle Massiin.

18. Wishing Stone

Pikkuinen ori ei juuri kiinnostanut kasvattajia uran alussa. Varsat ovat kuitenkin olleet hienoja rakenteeltaan ja isäänsä suurempi. Siirto Ohioon kyllä laskee hintoja, mutta hyvä aloitus siitoksessa taas kompensoi tuota.

19. Archangel

New Yorkin aloitus tavallisilla tammoilla on asiallinen. Ehkä se palkitsee pienellä nousulla keskihinnoissa

20. Deweycheatumnhowe

Maine ja kunnia ovat katoavaisia. Aikansa supertähti ei täyttänyt alkuunkaan odotuksia ja se näkyy hinnoissa. Hyvä syndikaatti tuo sentään asialliset astutusmäärät.

21. My MVP

Ensimmäiset varsat ovat nyt 2v ja niissä on yksi tähti. Ohiossa ei varsoista makseta huippuhintoja.

22. Swan For All

Asialliset varsat Indianassa, mutta siellä hintataso on Ohiotakin alhaisempi

23. Triumphant Caviar

Hienot varsat tavallisista emistä. Pienet íkäluokat ovat myös osana väärään suuntaan vievää oravanpyörää. Yksikiveksisen oriin spermakaan ei ole huippuluokkaa. Ori kelpaisi kyllä isommissakin ympyröissä.

24. Dejarmbro

Ori oli hyvin suosittu Ohiossa. Varsat ovat kohtuullisia ja tasoakin on, mutta huiput eivät riitä parhaille, joten suosio hiipunee.

25. Lucky Chucky

Odotuksia oli, mutta ne eivät täyttyneet. Ura lienee liuussa kohti loppuaan.

26. Crazed

Ori sai mahdollisuuden asiallisilla tammoilla. Muutama tähti tulikin, mutta varsinkin vaikeat tammavarsat ja jälkeläisten suuri hajonta vei suosion ja laski hintoja.